7.12.2009

Izložba o subkulturnim pokretima i urbanom kontekstu



Cracking the city je istraživački projekat o prostornom proizvodu subkulture i bavi se fenomenom porasta neformalne kreativnosti i inovativnih strategija u savremenom društvu.
Proces „lomljenja” predstavlja dinamički otpor zvaničnoj urbanoj hijerarhiji i obrascima ponašanja.

Izložba Cracking the city je deo kontinuiranog istraživanja načina komunikacije urbanog hardvera (građenog okruženja) i urbanog softvera (nematerijalnih procesa u urbanoj areni). Najvažniji učesnici u procesu „lomljenja grada” dolaze iz polja subkulture. Posledica suštinske promene okruženju kome se suprotstavlja, je evoluciji subkultura u stadijum opšte prihvaćenosti, što joj daje priliku da generiše dijalog sa zvaničnim centrima moći u cilju pomirenja i koegzistencije.
Dizajniranjem procesa umesto građenih struktura, subkultura igra značajnu ulogu u repozicioniranju javnog prostora i dekonstrukciji urbane hijerarhije.

Izložba Cracking the city je deo ovogodišnje produkcije organizaciji http://www.platoon.org/ (koja regrutuje pojedince iz mnogoborojnih kreativnih profesija) i PUF-a http://www.paraartformations.com/

Izložba traje do 25. jula 2009. godine u Platoon prostoru u Berlinu.

No comments: