3.03.2011

Metropol Parasol


Krajem prethodne godine u Sevilji je svečano obeležen završetak radova na projektu Metropol Parasol, po projektu poznatog nemačkog biroa Jurgen Mayer H. Architects. Svi radovi biće okončani u narednom mesecu, o čemu ćemo izvestiti.


 Ovaj objekat postaje nova ikona Sevilje, prepoznatljivo mesto koje treba da artikuliše želju Sevilje da postane jedna od ključnih destinacija Španije. Metropol Parasol omogućava trgu Plaza de la Encarnacion da postane novi savremeni gradski centar. Njegova uloga kao jedinstvenog urbanog prostora u okviru gustog tkiva srednjovekovnog centra Sevilje pruža mogućnosti za različite aktivnosti. Visok nivo infrastrukturne opremljenosti pomaže aktiviranju trga, čineći ga atraktivnim i za turiste i za lokalno stanovništvo.


Metropol Parasol pod svojom velikom konstrukcijom krije arheološko nalazište, zelenu pijacu, izdignuti trg, brojne kafiće i restorane, kao i panoramsku terasu na vrhu. Izvedeni kao inovativna drvena konstrukcija sa poliuretanskom završnom oblogom, parasoli izrastaju iz arheoloških iskopina u savremeni gradski reper. Stubovi postaju ključne tačke pristupa muzeju na donjem nivou i trgu i panoramskoj terasi na gornjem nivou, stvarajući tako jedinstvenu vezu starog i savremenog grada. Mešanje namena u okviru Metropol Parasol-a podstiče dinamični razvoj kulture i komercijalnih sadržaja u centru Sevilje.

No comments: