9.24.2009

Zakon o planiranju i izgradnji

Nedavno usvojeni Zakon o planiranju i izgradnji (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 72/09) donosi niz novih pristupa uređenju prostora. Navodimo neke nove pojmove, onako kako su dati na početku zakona:

Unapređenje energetske efikasnosti
jeste smanjenje potrošnje svih vrsta energije, ušteda energije i obezbeđenje održive gradnje primenom tehničkih mera, standarda i uslova planiranja, projektovanja, izgradnje i upotrebe objekata.

Urbana obnova
jeste skup planskih i drugih mera kojima se menja namena objekta, obnavlja, rekonstruiše i rehabilituje degradirani ili napušteni deo naseljenog mesta, u skladu sa principima održivog razvoja.

Standardi pristupačnosti
jesu obavezne tehničke mere, standardi i uslovi projektovanja, planiranja i izgradnje kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Energetska efikasnost i poštovanje principa održivog građenja promovisani su kroz tekst zakona kao obaveza, te se tako predviđa da dokaz energetskih karakteristika objekta predstavlja sastavni i obavezni deo dokumentacije koja se podnosi za dobijanje građevinske dozvole.

Budući da je urbana obnova danas pretežni, ako ne i jedini oblik građenja gradskih prostora, važno je što se u zakonu pominje - pre svega kako bi se osigurao integralni pristup, umesto parcijalnih i ad-hoc rešenja.

Obaveza da se uklone prepreke i olakša kretanje nije samo odraz brige za decu ili osobe sa posebnim potrebama. Pristupačnost je suštinska tekovina demokratije i sasvim konkretan aspekt drugačijeg poimanja grada.

Navodimo još jednu, formalnu izmenu u odnosu na prethodna zakonska rešenja:

Bruto razvijena građevinska površina jeste zbir površina svih nadzemnih etaža objekta, merenih u nivou podova svih delova objekta – spoljne mere obodnih zidova (sa oblogama, parapetima i ogradama).

No comments: